| Tytuł: | Podwyższony cholesterol |
| Autor: | bella 17.5.2010, 15:00 |
| Odebrałam wyniki badań i mam nieznacznie podwyższony cholesterol. Taki stan utrzymuje się już od zeszłego roku. Chol całkowity mam 5.61 HDL 1,95 LDL 3.36 TG 0,67. Niby niewiele ale jestem osobą szczupłą 170cm/55kg, aktywna fizycznie wiec zaniepokoił mnie fakt, że przez rok nic się moje wyniki nie poprawiły. Co dalej robić? | |
| Tytuł: | Podwyższony cholesterol |
| Autor: | aneta 27.5.2010, 15:25 |
| Bierz kwas Omega 3. Ja też mam jeszcze trochę podwyższony cholesterol i nie zaliczam się do osób otyłych(ważę trochę więcej od Ciebie Mój lekarz mówi,że nie mam powodów do zmartwień ponieważ kiedyś normy były inne i wtedy moje wyniki były bardzo dobre,a teraz jak normy zmienili(obniżyli) to wynik jest podwyższony. Jak nie masz innych objawów to nie masz powodu do niepokoju.Możesz sobie zrobic jeszcze dodatkowe badania:morfologia TSH. Branie kwasu Omega 3 przywraca równowagę w zaburzeniach przemiany cholesterolu. | |

Kardiomiopatia
Znane jest wiele chorób naszej życiodajnej pompy, czyli serca. Wiemy, że istnieje choroba wieńcowa, nadciśnienie, różne wady serca, choroby osierdzia, ale o tym schorzeniu mówi i słyszy się rzadziej.
Tętno nazywamy inaczej pulsem. Jest to miarowe rozszerzanie się naczyń w układzie krwionośnym. Powstaje zazwyczaj poprzez intensywne zmiany ciśnienia krwi, które są efektem skurczów raz rozkurczów serca. Tętno przebiega w tętnicach w postaci tak zwanych fal, od aorty oraz tętnicy płucnej do tętniczek.
Zakrzepica
ak istotna dla człowieka jest krew, nikomu zapewne nie trzeba wyjaśniać, gdyż powszechnie wiadomo, że kluczowym zadaniem krwi jest doprowadzanie różnych substancji takich jak choćby przeciwciała niezbędne w walce organizmu z infekcjami, do wszystkich komórek w organizmie a także hormonów do odpowiednich narządów.