| Tytuł: | Cholesterol |
| Autor: | Mirka 23.6.2010, 08:07 |
| Niedługo mam badania wstępne do nowej pracy, xxx. na poziom cholesterolu. Lubię tłuste rzeczy, a od nich cholesterol wzrasta. Znacie jakieś metody by go skutecznie obniżyć? | |
| Autor: | Lola 28.6.2010, 10:26 |
| 1.regularne ćwiczenia 2.unikanie stresu 3.ograniczenie alkoholu 4.rzucenie palenia 5.ograniczenie tłuszczów - Zastąp tłuszcze nasycone korzystniejszymi dla zdrowia nienasyconymi. - Unikaj produktów o dużej zawartości kwasów tłuszczowych "trans" (twarde margaryny, żywność wysoko przetworzona) - Jedz mniej produktów bogatych w cholesterol takich jak żółtka jaj, sery, masło, skorupiaki, mięso, podroby. - Zastąp tłuszcze zwierzęce roślinnymi. Oleje i miękkie margaryny nie zawierają cholesterolu, są wzbogacone witaminami, zawierają więcej kwasów nienasyconych w porównaniu z masłem, które jest jednym z głównych źródeł nasyconych kwasów tłuszczowych. Jedz więcej ryb, produktów pełnoziarnistych oraz warzyw i owoców!!! Możesz wspomóc się jeszcze jakimś benecolem albo florą pro activ powodzenia!!! mam nadzieję, że na coś Ci się to przyda | |
| Autor: | Mirabella 5.7.2010, 11:27 |
| Polecam Ci fantastyczną książeczkę - broszurkę: "Dieta a choroby serca" xxx. Scharffenburga. Wbrew temu co mówi tytuł - niemal cała jest o cholesterolu i mówi jak go skutecznie obniżyć :) A kosztuje jakieś 5 zł. | |

Kardiomiopatia
Znane jest wiele chorób naszej życiodajnej pompy, czyli serca. Wiemy, że istnieje choroba wieńcowa, nadciśnienie, różne wady serca, choroby osierdzia, ale o tym schorzeniu mówi i słyszy się rzadziej.
Tętno nazywamy inaczej pulsem. Jest to miarowe rozszerzanie się naczyń w układzie krwionośnym. Powstaje zazwyczaj poprzez intensywne zmiany ciśnienia krwi, które są efektem skurczów raz rozkurczów serca. Tętno przebiega w tętnicach w postaci tak zwanych fal, od aorty oraz tętnicy płucnej do tętniczek.
Zakrzepica
ak istotna dla człowieka jest krew, nikomu zapewne nie trzeba wyjaśniać, gdyż powszechnie wiadomo, że kluczowym zadaniem krwi jest doprowadzanie różnych substancji takich jak choćby przeciwciała niezbędne w walce organizmu z infekcjami, do wszystkich komórek w organizmie a także hormonów do odpowiednich narządów.