| Tytuł: | Za duży cholesterol |
| Autor: | Monika B. 12.7.2010, 13:21 |
| Moj maz zrobił sobie badania na cholesterol, wyniki były negatywne. wiem ze musi sobie go obnizac, jednak mam pytanie czy wiecie jakie produkty, byłyby najodpowiedniejsze aby obniżac cholesterol a moze macie jakies przepisy na dania, które dałyby dobre efekty. | |
| Autor: | Izka 30.7.2010, 12:55 |
| Sa herbaty, masla, oleje alby obnizyc cholesterol :) jezeli nawet nie obniza to na pewno od nich nie wzrosnie :) najlepsza jest dieta przypisana przez lekarza :) | |
| Autor: | Zuzia K 23.5.2011, 11:18 |
| Niestety ja również mam podwyższony cholesterol, ale chce stosować dietę proteinową. Dużo przeczytałam o niej na stronie dieta-proteinowa.net.pl i tak się zastanawiam czy pomoże mi ona obniżyć poziom LDL? | |

Kardiomiopatia
Znane jest wiele chorób naszej życiodajnej pompy, czyli serca. Wiemy, że istnieje choroba wieńcowa, nadciśnienie, różne wady serca, choroby osierdzia, ale o tym schorzeniu mówi i słyszy się rzadziej.
Tętno nazywamy inaczej pulsem. Jest to miarowe rozszerzanie się naczyń w układzie krwionośnym. Powstaje zazwyczaj poprzez intensywne zmiany ciśnienia krwi, które są efektem skurczów raz rozkurczów serca. Tętno przebiega w tętnicach w postaci tak zwanych fal, od aorty oraz tętnicy płucnej do tętniczek.
Zakrzepica
ak istotna dla człowieka jest krew, nikomu zapewne nie trzeba wyjaśniać, gdyż powszechnie wiadomo, że kluczowym zadaniem krwi jest doprowadzanie różnych substancji takich jak choćby przeciwciała niezbędne w walce organizmu z infekcjami, do wszystkich komórek w organizmie a także hormonów do odpowiednich narządów.