| Tytuł: | Wysoki poziom cholesterolu i ból wątroby |
| Autor: | Kazimierz55 21.2.2011, 09:49 |
| Witam! Ostatnie badania wykazały, że mam wysoki poziom cholesterolu we krwi. Lekarz od razu przepisał mi specjalne leki na jego obniżenie. Muszę teraz przestrzegać specjalnej diety, która ma małą zawartość tłuszczu. Jednak jakiś czas temu pojawił sie u mnie następujący problem- bardzo często boli mnie wątroba (lub jej okolice). Czy ktoś może mi poradzić co zrobić w tej sytuacji? Czy to jest objaw jakieś choroby? Jak można załagodzić ból wątroby? Z góry dziękuję za pomoc. | |
| Autor: | Mateusz_Konin 21.2.2011, 15:14 |
| Możliwe, że ból, który odczuwasz związany jest z obtłuszczeniem lub marskością wątroby. Jest to bardzo prawdopodobne, ponieważ masz wysoki poziom cholesterolu, jednak należy to potwierdzić poprzez wykonanie odpowiednich badań i konsultację ze specjalistą. | |
| Autor: | Sula 22.2.2011, 08:59 |
| Może ten ból pochodzi od woreczka żółciowego lub stosowana przez Ciebie dieta mimo wszystko ma zły wpływ na Twój organizm. | |
| Autor: | Witek 22.2.2011, 13:52 |
| Jeżeli cierpisz na takie bóle to wypróbuj Raphaholin lub Pyralginę (tylko z tym drugim lekiem uważaj- przeczytaj najpierw uważnie ulotki tych preparatów). Te środki powinny Ci pomóc, ale wcześniej skonsultuj się z farmaceutą lub lekarzem. | |
| Autor: | Kinia 23.2.2011, 08:33 |
| To się człowieku urządziłeś. Prawdopodobnie Twoja wątroba przestaje normalnie pracować. Musisz iść jak najszybciej do lekarza i zacząć odpowiednią kurację. Podejrzewam, że będziesz musiał brać odpowiednie leki, które wzmocnią wątrobę lub częściowo ją zregenerują. | |
| Autor: | Jan K. 23.2.2011, 13:46 |
| Kolego w takim wypadku jedyne co Ci radzę to iść jak najszybciej do lekarza i zrobić odpowiednie badania. Skoro masz wysoki poziom cholesterolu to zapewne twój tryb życia (szczególnie dieta) był daleki od idealnego, więc prawdopodobnie zniszczyłeś sobie wątrobę. Ratuj to co jeszcze zostało. Zdrowia życzę. | |

Kardiomiopatia
Znane jest wiele chorób naszej życiodajnej pompy, czyli serca. Wiemy, że istnieje choroba wieńcowa, nadciśnienie, różne wady serca, choroby osierdzia, ale o tym schorzeniu mówi i słyszy się rzadziej.
Tętno nazywamy inaczej pulsem. Jest to miarowe rozszerzanie się naczyń w układzie krwionośnym. Powstaje zazwyczaj poprzez intensywne zmiany ciśnienia krwi, które są efektem skurczów raz rozkurczów serca. Tętno przebiega w tętnicach w postaci tak zwanych fal, od aorty oraz tętnicy płucnej do tętniczek.
Zakrzepica
ak istotna dla człowieka jest krew, nikomu zapewne nie trzeba wyjaśniać, gdyż powszechnie wiadomo, że kluczowym zadaniem krwi jest doprowadzanie różnych substancji takich jak choćby przeciwciała niezbędne w walce organizmu z infekcjami, do wszystkich komórek w organizmie a także hormonów do odpowiednich narządów.